Friday, February 27

Tip Anak Obes

Ibu bapa bertanggungjawab terhadap perkembangan emosi, fizikal dan masa depan anak mereka.

MASALAH anak obes mungkin berpunca daripada ibu bapa sendiri.

1. Lengkapkan diri dengan ilmu dan dapatkan bantuan

Masalah tidak akan selesai dengan sendirinya. Ibu bapa yang tidak berikhtiar untuk mengubah tabiat anak-anak mereka akan sering menafikan hakikat.

Sebagai permulaan, dapatkan maklumat melalui pembacaan atau layari laman web yang berkaitan dengan pengendalian masalah obesiti.

Dapatkan juga nombor untuk menghubungi kaunselor, kumpulan sokongan, pakar diet dan juga sumber berkaitan.


2. Mendalami masalah anak dengan sepenuh hati

Bayangkan anda berada dalam situasi anak anda. Jika mereka berhadapan dengan masalah obesiti atau tabiat makan yang tidak betul, pasti ada sesuatu yang mengganggu fikiran mereka.

Mungkin 'ketagihan' untuk makan berlebihan itu berpunca daripada ejekan kawan-kawan, dipinggirkan, dimalukan, mahupun disakiti secara fizikal.


3. Berikan perhatian yang mereka perlukan

Anak-anak biasanya 'lapar' kasih sayang keluarga. Mereka memerlukan perhatian, pujian dan mahu merasa diri mereka berharga di dalam rumah. Maka, inilah masanya untuk memenuhkan jadual untuk merancang pengisian waktu kualiti bersama.

Antara langkahnya adalah menjalankan aktiviti fizikal bersama seperti berjalan kaki, menaiki basikal, berenang, bersenam atau bersukan.

Ambil peluang untuk mengetahui minat anak anda. Melaluinya, anak anda boleh dibimbing dan ditemani dalam mencuba hobi baru.

4. Menilai tabiat yang tidak disedari

Cara terbaik untuk menghentikan tabiat yang tidak disedari adalah dengan memberi perhatian kepada perkara yang anda sendiri sering lakukan. Melalui cara ini, kesannya akan meninggalkan impak kepada anak anda.

Berikut adalah senarai soalan yang perlu dijawab:

*Adakah anda memarahi anak anda tentang berat badan atau apa yang mereka makan?

Sumber : Harian Kosmo

No comments: